Животинският канибализъм е често срещано явление в природата, при това не

...
Животинският канибализъм е често срещано явление в природата, при това не
Коментари Харесай

Защо животните изяждат себеподобните си

Животинският канибализъм е постоянно срещано явление в природата, освен това освен при инсекти и риби. Причините и техниките, които стоят зад него, могат да бъдат много любопитни - в случай че човек може да преодолее ужасяващата част с взаимното самоизяждане.
 Животните, които влизат в хомосексуални или бисексуални връзки
Животните, които влизат в хомосексуални връзки

Или пък бисексуални

За страдание, това държание става все по-често срещано заради избрани условия и промени на околната среда и може би даже трансформира еволюционната акомодация сега, настояват от Stars Insider.

Богомолка

Женската богомолка е известна с това, че отхапва главата на мъжкия по време на чифтосване. След това тя изяжда натрупа му, с цел да се нахрани. Това е несъмнено е една от най-любопитните канибалски трендове измежду живите същества.
 Снимка 632634

Целият този нечовечен развой обаче не се случва постоянно. Според National Geographic женските екземпляри се хранят с мъжките единствено в 13 до 28% от случаите. А изяждането на мъжкия е много потребно, защото е открито, че консумирайки своите сътрудници, женските богомолки се снабдяват с значими аминокиселини, които по-късно се включват в снесените от тях яйца и даже удвояват броя им.

Черна вдовица

Подобно на богомолките, женските паяци от този тип нормално постоянно гълтам доста по-малките мъжки, по време на чифтосване. Именно този полов канибализъм е повода паяците да получат прозвището си " вдовица ".
 Снимка 632629

Понякога мъжките се пробват да избягат от ориста си, само че в множеството случаи я одобряват, а от време на време даже непринудено вземат участие в нея. Те безусловно се  " хвърлят " в устата на чакащите ги женски, като се счита, че по този начин те трансферират сперма, до момента в който биват употребявани.

Пясъчни тигрови акули

Още преди да напусне утробата, първият оплоден ембрион на, откакто доближи избран размер, стартира да се храни със своите по-малки братя и сестри, като гълтам даже и останалите неоплодени яйца на майка си.
 Снимка 632633

Смята се, че тази тактика разрешава на дребните акули да пораснат задоволително огромни и мощни, тъй че откакто се родят, да не бъдат толкоз лесна плячка за други хищници и да имат по-голям късмет за оцеляване.

Шимпанзета

През 1977 година Джейн Гудол, почитан английски приматолог, прави запис, който демонстрира по какъв начин шимпанзета ядат други шимпанзета. Оттогава насам са документирани още доста образци за канибализъм измежду човекоподобните маймуни, аргументите за който варират от хранене и оцеляване до въстания и войни сред обособените племена.
 Снимка 632632

Най-често този тип канибализъм се показва в изяждане на новородени бебета. Мъжките човеци убиват дребните на враждуващите племена и се отдръпват на дърветата, с цел да ги изядат.

Лъвове

Когато мъжки застане на чело на племето, не е извънредно той да убие всички съществуващи дребни, защото просто не е заинтригуван да стане " татко " и да употребява личните си запаси за лъвчета, които не са негови.
 Снимка 632631

Отърваването от дребните от време на време (но не винаги) включва и канибализъм. Целият развой е потребен за мъжкия освен като източник на храна, само че и тъй като по-късно той може по-бързо да се развъжда с женските екземпляри.

Хипопотами

Макар че хипопотамите са най-вече тревопасни, има случаи, когато тези големи бозайници са се хранили с трупове на животни от личния си тип. Но в никакъв случай с бебета.
 Снимка 632630

Учените подозират, че канибалското държание на това " вегетарианско " животно е провокирано от последна потребност, защото от време на време хипопотамите са принудени да търсят храна на извънредно сложни места.

Хамстери

Те са дребни и очарователни, само че са известни с това, че ядат себеподобните си. Самите майки от време на време изяждат личните си новородени бебета, както когато са отглеждани в домашни условия, по този начин и в дивата природа.
 Снимка 632635

Но това не е по избор. Специалистите считат, че  са канибали единствено когато имат дефицит на значими витамини и минерали, в това число спомагателните протеини, от които майките се нуждаят, до момента в който кърмят. Оцеляването става по-важно от сполучливото размножаване.

Полярни мечки

Въпреки че канибализмът не е нещо нечувано при белите мечки, въпреки всичко преди години той е бил рядко събитие.
 Полярните мечки, канибализмът и аргументите да се стигне до такава степен
Защо полярните мечки започнаха да се самоизяждат

Случаите на канибализъм в съветския Арктик зачестяват

През последните години обаче арктическите мечки са били видяни да се хранят с децата си по отблъскващ метод. Климатолози считат, че изменението на климата, което води до размразяване на полярния лед и оказва въздействие върху нормалното им доставяне с храна (най-често тюлени) и ловните  действия, ги трансформира в канибали по нужда.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР